Blog Post

Investitii BVB

Oct. 14, 2022, 8:44 a.m. Invest BVB


Si a venit toamna. Toamna investitiilor noastre.

Tot urmarind youtube mi-au aparut in feed si diverse recomandari de la Balanescu, Chifoi, InvestestelaBursa, samd. Entertainment care mi-a redeschis apetitul pentru investitii.

Sentimentul general era de gen "Winter is coming", asa ca mi-am deschis acum 2 luni un cont la TraderVille. L-am si alimentat cu 1k RON luna trecuta si am pus cateva companii in lista ca sa le urmaresc mai usor. Vorbesc de componentele indicelui BVB BET, cu programe de dividende.

De ce?

Pai...

Anul asta in Februarie/Martie am crezut ca fac mare afacere cu titlurile de stat Tezaur - Martie 2022, si am investit acolo 30k RON. Mi s-a parut ca fac o mare afacere la dobanda de 5,05% pe an, seria 0090 pe 3 ani de zile. Dar gandeam ca okay, ca fata de dobanda la banca sunt scutite de impozit. La cum urma sa evolueze ROBOR lunile urmatoare, vai de capul meu.

Regret. Insa se ma face sa-i mai tin acolo este tot procesul birocratic ca sa-i scot. Trebuie sa depun cerere in portalul ANAF SPV. Sa stept banii in contul de trezorerie. Sa transfer apoi din contul de Trezorerie in cel personal. Pfff

Ca o paranteza, multumiri Sefei de Serv ACPFJ - Sector 2. Am transferat 20k in data de 8 Martie 2022 intr-un cont de trezorerie gresit (destinat colectarii de impozite si taxe Persoane Fizice) 😇. Dansa a fost tare receptiva, m-a instruit cum sa compun o cerere si ce demersuri am de facut ca sa-mi vad banii inapoi. Dupa o saptamana si ceva banii au fost returnati. I-am transferat apoi in contul corect. Poate a fost un semn de la univers, ca sa astept urmatoarea emisiune Tezaur. As fi avut dobanda mai mare. Nevermind

Din frustrarea asta, ca sa compensez aceasta "strategie ultra-conservatoare", am hotarat ca daca voi avea ocazia, o sa ma uit sa cumpar ceva actiuni.

Dar nu foarte riscante.

Intr-un final am ajuns la o lista companii: - EL (Electrica) desi are dividend, clienti, planuri pe partea de productie, graficul pe 5 ani arata dezolant pe trend de scadere - SNN (Nuclearelectrica) mi s-a parut ca am ratat momentul, a crescut si parea deja destul de "sus" - Hidroelectrica (nu este listata), sunt planuri sa fie listata anul viitor de catre FP (Fondul Proprietatea) - asa am ajuns la FP (Fondul Proprietatea) - SNG, SNP, TGN, COTE, TLV, BRD, etc.

La sfarsitul saptamanii trecute si in weekend tot m-am gandit la FP, am citit, am urmarit. Luni am mai trimis 0,75k in TradeVille si in 12 Octombrie 2022 am facut un ordin de cumparare la 1,714 RON pt 1000 actiuni FP. S-a executat, comision 11,14RON (cost tranzactie 1,7262), mai departe vom vedea.

Acum e nasol. Desi mi-am propus sa ma detasez. Sa investesc pe termen lung, de cateva zile verific constant aplicatia si site-ul BVB. Cotatia FP. Stirile. Mult mai des. Mult prea des.

Nu-mi place asta, mai ales ca la initializare aplicatia TradeVille iti afiseaza portofoliul. Si era rosu (mai ales datorita costului de tranzactionare. Astazi e prima zi de verde 😎

Sunt placut impresionat de aplicatia lor. Merge bine (am pe iOS).

Ma face sa-mi amintesc de alte vremuri, in perioada crizei din 2008, cand in concedii alergam cu laptopul prin lobby-urile hotelurilor dupa semnal WiFi, ca sa vand si cumpar optiuni si alte derivate. Iar broker-ul avea probleme tehnice in a executa ordinele de vanzare/cumparare.

Dupa aia am stat departe de bursa mult timp.

Dar sper sa ma controlez mai bine si sa raman orientat pe termen mediu si lungu de aceasta data. Imi amintesc de cartea The Way of the Turtle, care am cam ignorat-o atunci.

Planul este sa mai acumulez si luniile viitoare cu sume mici, diverse companii BVB. Pentru US nu sunt dispus sa investesc atat capital, si desi e mai transparenta, daca tot m-am intors in Romania ma simt mai conectat aici.

Dar despre peripetiile mele din trecut, pe bursele US si DE (DOW si DAX), brokeri, speculatii, lectii invatate intr-o alta postare.

Thanks God is Friday!